onsdag 21 januari 2009

Anton och chokladfabriken – drömmen som drömdes bort

Med endast en vinsats i gång, har det börjat klia i mina bryggerifingrar. Jag har länge funderat på att provjäsa en liten sats (1,2 liter) chokladvin. Att jäsa mjölkprodukter är förmodligen inget att rekommendera, annars skulle jag redan anammat idén om alko-yoghurt med tillhörande flingor. Därför riktades mina blickar istället mot vattenbaserade alternativ, och jag upptäckte att Oboys variant inte innehöll några jästfientliga konserveringsmedel. Fullt jäsbart alltså!

Förväntansfull surfade jag in på bryggarforum, men möttes av ett rejält bakslag. För att jäsa ut de hemska och bittra oljorna från kakaon måste tydligen brygden stå i ett helt år och dessutom lagras i ytterligare ett. Visserligen är tålamodet en av mina bäst utvecklade egenskaper, men två år för en liter låtsaslikör är alltför magstarkt även för mig. Men motgångarna kommer att mötas med en eskalerande jäsningsoffensiv. Snart är det jag som sätter i gång två satser sprungna ur Kiviks välsorterade lättdryckssortiment. Blåbär/lime och hallon/persika! Ni är välkomna att sprida en jästluktande odör i mina 62 kvadrat!

Inga kommentarer: