onsdag 18 november 2009

Bayersk Hefeweizen (Henrik jästbloggar)

Vanligtvis ligger fokuset i den här bloggen på druvor. I söndags var Anton på studiebesök då jag hade bryggdag och han bad mig då gästblogga, så idag kommer malten och humlen stå i centrum.
Tanken slog mig att man skulle kunna göra ett öl smaksatt med vindruvor, eller kanske pröva att humla ett torrt vin en aning. Aldrig stött på något av dem vad jag kan minnas. Nåväl det får bli ett framtida projekt.

Planen var att brygga en bayersk hefeweizen, ljust veteöl med tämligen liten humlebeska. En typisk sommaröl, men vem orkar vänta tills dess. Jag försökte göra allt så enkelt som möjligt, en dunk flytande maltextrakt gjort på vete- och kornmalt (Weyerman Bavarian Hefeweizen, smakar och ser ut som mörk sirap), en påse frystorkad humlekottar (Tettnanger hette den här sorten, ungefär 40g) och en påse torrjäst (Safale US-05).


Jag brukar försöka följa en av mina favoritprinciper i allt jag gör, även när jag brygger öl. Ockham's rakkniv formulerades av en gammal filosof som hette William av Ockham. Fulversionen av Ockhams rakkniv skulle lyda ”krångla inte till saker i onödan”, eller kanske ”den enklaste lösningen är den bästa”. Så sant att man baxnar. I sanning kloka ord. T.ex. ifall det luktar kiss i hissen. Hur har det gått till? Vad har hänt i hissen? Det kan ju helt enkelt varit någon överförfriskad idiot som pissat i hissen, eller så kan det ha varit en förrymd panda som tagit sig in i hissen och fått panik då den blivit instängd och kissat på sig. Ockhams rakkniv säger då att man ska tro på det enklaste alternativet, d.v.s. en mänsklig förövare.

Själva ölbryggandet blir inte särskilt arbetsamt när man gör det så enkelt för sig. Maltextraktet var för ungefär 18 liter öl, tyvärr hade jag ingen tillräckligt stor gryta så det fick bli 4 mindre grytor istället.


Så i med maltextraktet och pytsa i humlen när det börjat koka. Koka soppan i ungefär 60 minuter.


Efter koket så gäller det att kyla ner ”vörten” så fort som möjligt. När vörten svalnat till ungefär 20 grader så slår man ner den i sin jäshink och häller i jästen. 3 veckor senare är det dags för flasksättning, men det är fortfarande mer än 2 veckor bort. Det blir en senare fråga.

//Henrik Eliasson

2 kommentarer:

Olle sa...

men när her du i växten? försökte hänga med men förstod inte när den ska användas..

Henrik E sa...

Blomman är bara där för att visa hur huslig jag är. ^^