– 100 g ingefära
– 1,3 kg russin
– 3,75 kg socker (Gör inte som jag. Ta mindre. Förklaring nedan.)
– 4 citroner
– 6 apelsiner
– Jäst (med jästnärsalt) 2/3 av påsen
– 1,3 kg russin
– 3,75 kg socker (Gör inte som jag. Ta mindre. Förklaring nedan.)
– 4 citroner
– 6 apelsiner
– Jäst (med jästnärsalt) 2/3 av påsen

Jag började med att koka ingefäran i ca 40 minuter. Russinen hackades och avkoket hälldes över dem i jäshinken. Sedan löste jag upp allt socker i den bruna sörjan, och skvätte i juicen av citronerna och apelsinerna. Därefter fyllde jag kallt vatten upp till 13 liters volym.

En bryggning som går enligt planerna är lika osannolikt som att jag kommer följa årets säsong av Bonde söker fru. Givetvis hopade sig problemen även denna gång. När jag mätte sockerhalten visade oechslemätaren 130 grader, vilket är alldeles för högt. I desperationens tecken försökte jag sänka sockerhalten genom att spä på med ytterligare vatten. Jag fick till och med hälla ut lite av min välpreparerade sörja för att kunna rymma mera vatten. Det slutgiltiga startvärdet blev 104, vilket kommer att ge lämpliga 14 %. Sedan strödde jag över jästen, rörde litegrann och ”lockade” hinken.

Skapelsen behövde bara några timmar på sig för att börja leva. Redan inom ett dygn hördes det första rogivande ploppet i jäsröret. Jag väntar med spända smaklökar.
2 kommentarer:
OCH? Hur smakade det?
Det var ju tio år sedan. Nog måste du väl ha provsmakat. Hur blev resultatet?
Skicka en kommentar