fredag 22 oktober 2010

Gräsänklingens rosa pitstop – att mata jästen

Eftersom ni så idogt trycker på F5 och väntar på en uppdatering om rosévinet är det väl min förbannade plikt att servera mina törstiga bordskamrater med syrliga fakta. Halvvägs in i processen smakar vinet tämligen blaskigt och med en övervägande syrlighet.

För en vecka sedan skopade jag upp fruktmassan med en hålslev och rörde ner sockerlag innehållandes 2 kg socker, och ikväll rörde jag ner ytterligare 2 kg. Startvärde landade på 28 oechslegrader (OE) och 2 kg socker motsvarar ungefär 37 OE i en volym av ungefär 20 liter. Aspirerar ni på någon variant av nobelpriset eller är en drucken och inbiten hembryggare torde ni begripa att följande uträkning visar att vinet ungefärligen kommer att landa på en alkoholhalt av 13 %.

28-6=22
43-6=37 (2kg ger alltså 37 OE)
43+22=65 (om det jäser till 0 OE)
2 kg socker till → 65+34=99 → 99/7,5=13,2 (om det jäser ut till 0 OE)


Ett aber i sammanhanget är att jag, i smuttandets strövtåg, inte tänkte på att sockerlagen också ökar på volymen i hinken, varvid den i dagsläget är hela 22 liter, vilket i sin tur gör sattyget än blaskigare.

Inga kommentarer: