Hur gjorde jag då? Att jäsa lättdrycker är, för en relativt rutinerad hembryggare som jag, jämförbart med att borsta tänderna. Rena rama rutiner. Smält sockret, tillsätt lättdrycken, späd med vatten, kontrollera att vätskan är ca 20-25 grader, i med jäsnärsalt och vinjäst och rör om. Den svåra är att avgöra hur mycket socker som bör tillsättas, vilket jag delvis misslyckades med. Därför får jag sedermera dunka ner ytterligare sötsaker till jästen, eftersom jag siktar på ungefär 13 %.
Blåbär/lime, 10 liter
15 paket Kiviks blåbär/lime, 2dl koncentrerad lättdryck
1500 gram socker (blir ungefär 10 %, släng i mer för ökad alkoholhalt)
Vatten
Jäsnärsalt
Jäst
Hallon/persika, 5 liter
8 paket Kiviks hallon/persika, 2dl koncentrerad lättdryck
800 gram socker (ger ungefär 13 %)
Vatten
Jäsnärsalt
Jäst

Inga kommentarer:
Skicka en kommentar